We kennen allemaal de Italiaanse klassieker spaghetti. Meestal gewoon met een rode saus met gehakt. En als je écht wilt uitpakken nog wat geraspte kaas erover. Maar ook met spaghetti kun je heel veel kanten op. De lange pastaslierten kun je opleuken én lekkerder maken op meer manieren dan je zou verwachten. Hier zomaar een paar recepten.

Spaghetti met tonijn

Food - Spaghetti-5
De meest geliefde vorm van spaghetti bij ons thuis. Snel, safe & simpel en áltijd lekker.

Ingrediënten:

– Spaghetti
– Rode spaghettisaus uit een pakje
– Italiaans groentepakket
– Blikje tonijn

Bereiding:

Kook de spaghetti volgens de verpakking. Vergeet niet om een klein beetje zout toe te voegen aan het water.
Doe het groentepakket in een grote pan en zorg dat de groenten wat slinken. Maak dan de rode saus aan volgens de aanwijzingen op het pakje en giet het bij de groenten. Lekker even door laten koken. En dan de tonijn erbij. Die even goed door laten warmen. Giet de spaghetti af en kieper deze in de pan bij de groenten en de tonijn. Even goed doorroeren en smikkelen maar.

Spaghetti carbonara

Food - Spaghetti-4
Spaghetti carbonara klinkt nogal moeilijk, maar eigenlijk valt dat reuze mee. In nog geen kwartier kan deze heerlijke maaltijd al op tafel staan.

Ingrediënten:

– Spaghetti
– 100 gram spekjes
– ongeveer 1 dl slagroom
– 1 teentje knoflook
– 2 eieren
– handje Parmezaanse kaas
– versgemalen peper

Bereiding:

Kook de spaghetti volgens de verpakking. Het is niet nodig om zout bij het water te doen, maar dat mag natuurlijk wel als jij dat wilt.
Bak de spekjes in een grote pan doe er het teentje knoflook (heel) bij. Het is niet nodig om er extra boter of olie bij te doen. De spekjes zijn vet genoeg. Zet het vuur héél laag en voeg de slagroom toe. Laat deze langzaam pruttelen en een beetje inkoken. Klop ondertussen de eieren met wat Parmezaanse kaas los in een apart kommetje. Vis de knoflook uit de saus. Die heeft z’n werk gedaan en kan weg. Giet de spaghetti af en roer deze door het room/spekjesmengsel. Haal de pan dan helemaal van het vuur en roer het eimengsel door de spaghetti. Laat het geheel nog even een minuutje staan met het deksel op de pan. Het ei zal dan gaans stollen en dat zorgt voor een zijdezacht geheel. Bij het opdienen nog wat verse peper en de rest van de geraspte Parmezaanse kaas erover malen en smikkelen maar!

Spaghetti met spinazie, erwten en zalm

Food - Spaghetti-3
Pasta met zalm blijft altijd een goede combinatie. Door deze pasta te combineren met verschillende groenten, past deze prachtig op je schijf van vijf.

Ingrediënten:

– Spaghetti
– 450 gram bladspinazie (diepvries)
– 225 gram erwten (diepvries)
– 200 gram gerookte zalmfilet
– 1 citroen (schoongeboend)
– 150 gram roomkaas met kruiden

Bereiding:

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zout mag, maar hoeft niet.
Verwarm de spinazie en de erwten in een grote pan. Vergeet niet om af te toe te roeren. Snij ondertussen de zalm in reepjes en rasp de gele schil van de citroen. Giet de spaghetti af en roer de roomkaas en het groentemengsel er door. Voeg dan de zalmreepjes en de citroenrasp toe. Voorzichtig omscheppen, dan blijft de zalm een beetje intact. Je kunt er nog wat peper en zout aan toe voegen om het geheel op smaak te brengen. Maar je kunt er ook voor kiezen om de pepermolen en het zoutvaatje gewoon op tafel te zetten, zodat iedereen zelf kan bepalen of het nodig is om het toe te voegen.

Spaghetti met tomatensaus en gehaktballetjes

Food - Spaghetti-2
Pasta met gehakt. Maar dan nèt even anders dan je moeder het maakt.

Ingrediënten:

– Spaghetti
– 500 gram rundergehakt
– 750 ml passata (tomatensaus)
– 1 ui
– 100 gram geraspte (belegen) kaas
– 1/2 theelepel knoflookpoeder
– 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
– 3 eetlepels olijfolie

Bereiding:

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Meng de knoflookpoeder en de Italiaanse kruiden door het gehakt. Maak er kleine balletjes van. Snipper de ui en fruit deze aan in de olijfolie in een grote pan. Wanneer de uitjes glazig worden doe dan de gehaktballetjes erbij. Zorg dat deze rondom bruin worden. Voeg dan de passata toe en laat zo’n 10 minuten pruttelen. Giet de spaghetti af en verdeel deze over diepe borden. Schep de saus met de gehaktballetjes hierop. Nog lekker wat geraspte kaas erover en je maaltijd is klaar.

Vegetarische spaghetti

Food - Spaghetti-1
Een basisrecept dat goed gecombineerd kan worden met sugersnaps, broccoli of doperwten.

Ingrediënten:

– Spaghetti
– 3 teentjes knoflook (fijngesneden)
– handje gescheurde basilicumblaadjes
– 2 eetlepels kappertjes (afgespoeld)
– 4 eetlepels olijfolie
– 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
– Geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Doe de knoflook, de basilicum en de olie bij elkaar in een kommetje. Laat even goed intrekken. Roer dan de kappertjes erdoor. Giet de spaghetti af en roer het oliemengsel erdoor. Strooi bij het opdienen de pijnboompitten en de kaas erover. En er kan gegeten worden!

Salade bij de pasta, altijd een aanrader

Food - Salade
Het is bij pasta altijd lekker om er een salade bij te serveren. Of je nu een salade maakt van mozzarella, tomaat en basilicum (écht Italiaans) of een salade met sla, tomaat, ui, augurk, spekjes, ei en slasaus. Jij mag het zeggen. Misschien heb jij zelf wel de perfecte salade voor bij de pasta. Op internet vind je ontzettend veel recepten voor salades. Ik ga er de komende tijd een paar uitproberen en dan maak ik daar weer een blogje over.

Een dessert voor na de pasta

Food - Yoghurt
Het allerlekkerst na de pasta is natuurlijk Italiaans ijs. Maar soms zit je zó vol van alle pasta en salade dat je aan een bakje yoghurt genoeg hebt. Kleed deze yoghurt dan eens leuk aan met wat vers fruit. Als je een feestje geeft, kun je ook yoghurt mooi presenteren door aan de zijkanten van een glazen schaal of vaas fruit te doen en daar de yoghurt in te schenken. Zo ziet zelfs gewone yoghurt er heel speciaal uit.

Eet smakelijk!
Liefs, Puck